Waarop moet de verhuurder letten:
- De huurwaarborg wordt (opnieuw) bepaald op drie maanden huur. Voor studentenvoorzieningen zal de waarborg evenwel maximaal twee maanden bedragen
- De huurprijs kan vrij bepaald worden door der verhuurder en deze kan de huurprijs buiten de jaarlijks indexaties ook laten aanpassen ingeval van energiebesparende maatregelen en investeringen werden uitgevoerd
- Een plaatsbeschrijving bij aanvang van de huur op gezamenlijke kosten is verplicht.
- Bij elke publieke mededeling van de huur moet minstens de huurprijs en de omvang van de kosten vermeld worden. Bij gebreke kan de gemeentelijke overheid een administratieve geldboete opleggen.
- De opzegmogelijkheden voor renovaties worden versoepeld.
- Ook al is er sprake van een nietigverklaring van de huurovereenkomst ingevolge inbreuken op de kwaliteitsnormen kan er toch een bezettingsvergoeding opgelegd worden.
- De huurovereenkomst dient geregistreerd te worden.
- De opzegmogelijkheid voor eigen gebruik worden verder beperkt.
Wat verandert er voor de huurders?
- Als compensatie voor de hogere huurwaarborg, zal de huurder die aan welbepaalde voorwaarden voldoet een renteloze, anonieme huurwaarborglening kunnen afsluiten.
- Een huurwaarborg betalen in cash is niet toegestaan.
- Om de woonzekerheid voor de huurders te bevorderen, blijft de huurovereenkomst van negen jaar de regel.
- De huurovereenkomsten voor korte duur blijven ook mogelijk doch zullen voortaan ook vroegtijdig door de huurder opgezegd kunnen worden.
- De huurder is niet enkel aansprakelijk voor brand- én waterschade en wordt verplicht om hiervoor een verzekering af te sluiten.
Voor verdere vragen of informatie kan u steeds terecht bij het team van Lovius Advocatenkantoor
Belinda MOSCHION - advocaat